Cum alegem și cum folosim ferăstraiele, unelte de mână sau electrice?

Cum alegem și cum folosim ferăstraiele, unelte de mână sau electrice?

Secretul unei tăieri reușite este să fixați piesa foarte bine și să folosiți tipul de ferăstrău potrivit pentru tăierea respectivă. Puteți utiliza o menghină fixă sau niște menghine de mână dacă aveți de fixat bucăți mici de lemn, iar caprele de tăiat lemne pot fi folosite pentru bucățile mai lungi. Suportul cel mai fiabil este însă bancul de lucru pliabil și portabil. Acesta este prevăzut cu o menghină care se întinde pe întreaga suprafață a bancului și care poate apuca orice, de la o piesă mică de lemn până la o ușă întreagă.

Piesele subțiri tip foaie trebuie bine prinse în mai multe menghine de mână pe timpul tăerii lor cu ferăstrăul. Secțiunea tăiată trebuie să fie și ca sprijinită, astfel încât sâ nu se spargă și să capete o margine neuniformă.

Ferăstraie de mână Există 2 tipuri principale de ferăstraie de mână: cele cu lame flexibile, pentru tăierea pieselor de lemn la dimensiunea dorită, si cele cu lame întărite – care au, de regulă, dinți mai mici – pentru tăieri de mai mare finețe.

Folosirea unui ferăstrău de mână Apucați ferăstrăul cu degetul arătător întins în lungul lateralei mânerului si împingeți din umăr.

Dat fiind că dinții fcrăstrăului sunt așezați înclinat față de lamă, unul către dreapta iar următorul către stânga, alternativ, ei formează un canal suficient de larg pentru ca lama să alunece prin crestătură fără a se bloca.

Dacă dinții nu se mai adâncesc in lemn, aceștia trebuie ascuțiți.

Dacă ferăstrăul se abate într-o parte, dinții trebuie repoziționați cu o unealtă special construită, numită ceapraz.

Marcați întotdeauna linia de tăiere pe lemn. Tăiati numai pe partea dc la exterior a liniei; dacă tăiati chiar pe linie, piesa rezultată va fi puțin mai mică decât aii dorit. Dacă tăiati o scândură cu un înveliș dur – de pildă o foaie din PLACI AGLOMERATE furniruită sau melaminată – marcați o linie adâncă de tăiere pe toate cele 4 laturi, folosind un cuțit ascult! așezat drept pe muchie. începeți din partea de sus, întrucât cea dc jos s-ar putea cresta ușor.

Ferastraie de mâna flexibile Cele mai răspândite tipuri de ferăstraie flexibile sunt ferăstrăul de tip joagăr, cel pentru tâiat placaj si cel de spintecat. Un ferăstrău de tip joagăr are dinții ascutiti intr-un unghi de circa 70° pe fiecare latură, astfel că poate tăia în ambele direcții. Folosiți acest ferăstrău pentru a lăia de-a curmezișul fibrei lemnului. Lungimea lui este de circa 640 mm si are câte 6-8 dinți pe un segment de 25 mm. Când tăiati, înclinați-l la circa 45″ fată de bucata de lemn. Un ferăstrău pentru tăiat placaj este o versiune mai redusă a acestuia – are circa 500 mm lungime și câte 10 dinți la 25 mm. Folosiți-l pentru foi din placaj moale.

Ferăstrău de spintecat Acest tip are dinții ascutiti în unghiuri drepte fată dc lamă. Are o lungime de circa 650 mm, cu câte 5 dinți la 25 mm. Folosiți-l pentru a tăia in lungul fibrei lemnului, înclinându-1 în unghi ascuțit, la circa 60°.

Ferăstrău de uz general Acest tip are adesea mâner de plastic si poate fi înclinat Ia diferite unghiuri, in funcție de lucrarea de efectuat. Lama acestui ferăstrău este astfel proiectată încât să taie lemnul sau fierul – dar si ambele în același timp. Folosiți-l pentru a tăia piese de lemn deja lucrate sau resturi de lemn care ar putea să aibă cuie ascunse în ele. Procedați cu mare atenție dacă îl folosiți pentru a tăia dușumele – poate tăia țevi si cabluri cu mare ușurință.

Ferăstrău cu pânză Numit și ferăstrău cu compas, acest tip se folosește pentru tăieri dificile in spații restrânse, de exemplu pentru găuri de chei sau pentru executarea decupajelor pătrate in rigips. Potriviți pânza pe suprafață cu dinții înclinați înainte; pe unele ferăstraie dc acest lip se pot monta mai multe tipuri de pânze și uneori chiar pânze ntptc de bomfaier. Executați o gaură dc pornire intr-o porțiune a lemnului ce urmează a fi îndepărtată; începeți apoi să tăiați cu mișcări scurte și ușoare.

Ferăstraie de mână rigide Cel mai utilizat tip este ferăstrăul drept pentru cepuri. Acesta are de-a lungul laturii fără tăiș a lamei o fâșie dreaptă din oțel sau alamă, îndoită pe după vârful acesteia pentru a-i asigura rigiditatea și arc, de regulă, o lungime de 250 mm și 14 sau mai multi dinți la 25 mm. Ferăstrăul in coadă de rândunică reprezintă o versiune mai mică a acestuia. Aceste ferăstraie sunt cele mai potrivite pentru realizarea îmbinărilor de dulgherie.

Ferăstrău pentru tăieri curbe O ramă de metal in fonnă dc arc, cu mâner, susține o pânză subțire, cu dinți fini, care se strânge cu șuruburi. Pânza trebuie să fie mereu bine întinsă. Șuruburile care strâng pânza pot fi rotite pentru ca ferăstrăul să poată tăia în orice direcție. Pentru lucrări obișnuite, dinții de tăiere trebuie poziționați cu fața înainte, ca să puteți tăia pe mișcarea de împingere a ferăstrăului. În cazul materialelor foarte subțiri, așezați dinții cu spatele și tăiați pe mișcarea de tragere. Pentru a executa tăieturi interioare, faceți mai întâi o gaură prin lemn. Slrecurați pânza prin gaură, apoi montați-o pe rama ferăstrăului.

Ferăstrău de traforaj Rama care ține pânza cu dinții fini a acestui ferăstrău este foarte arcuită, astfel că puteții tăia adânc cu el intr-o bucată subțire de lemn. Pânza se strânge la fiecare capăt cu câte un șurub cu cap fluture. Fixați bucata de lemn pe bancul de lucru cu o menghină de mână, în așa fel încât zona de tăiat să depășească marginea bancului. Tăiați cu mânerul sub nivelul tăieturii și cu dinții așezați cu fața spre mâner. Faceți mișcări scurte și uniforme.

Bomfaier Acesta poate tăia majoritatea metalelor, precum și tuburile de plastic. Are o ramă in formă de arc și un mâner în care se introduc pânzele, cu dinții îndreptați înainte. Unele rame sunt ajustabile pentru diferite lungimi ale pânzei. Există o întreagă gamă de pânze de bomfaier, în funcție de mărimea dinților și de spațiul dintre ei; ca regulă generală, folosiți dinții subțiri pentru tăierea tablei subțiri, iar dinții groși pentru materiale moi, ca de exemplu aluminiu. Există și bomfaiere mijlocii și mici pentru tăieri fine și pentru lucrul în spații înguste.

Ferăstrău pentru tablă Se folosește la tăierea suprafețelor mari de tablă, în locuri unde nu poate fi folosit bomfaierul fiindcă rama sa limitează lungimea tăieturii. Seamănă cu un ferăstrău rigid, dar are o pânză de bomfaier atașată lamei tăietoare.

Ferăstrău pentru bușteni Acest ferăstrău de grădină arc o ramă dură din oțel tubular, pe care se montează o lamă de oțel. Mărimile acesteia variază intre 600 și 900 mm. Dinții sunt proiectați pentru a tăia lemnul și a îndepărta rumegușul. Lama taie la fel de bine pe mișcarea de împingere, ca și pe cea de tragere.

Ferăstrău de grădină Pe un mâner simplu se montează o lamă curbată, ai cărei dinți sunt așezați cu fața înapoi, astfel că ferăstrăul nu poate tăia decât pe mișcarea de tragere sau în jos.

Ferăstraie electrice Ca măsură de siguranță, trebuie să introduceți întotdeauna un ferăstrău electric intr-un întrerupător de circuit si abia apoi în priză. Scoateți-l întotdeauna din priză atunci când nu este în folosință propriu-zisă. Folosiți de fiecare dată o lamă ascuțită și neîndoită și montati-o in mod corect. Țineți cablul la o distantă apreciabilă de lamă.

Purtați ochelari de proiecție, pentru a vă feri ochii de fragmente care sar și de rumeguș. Asigurați-vă că lama nu poate deteriora nici un obiect aflat sub ea.

Folosirea ferăstraielor electrice Țineți ferăstrăul la distanță de piesa de lemn, apăsați pe butonul de pornire și începeți să tăiați când ferăstrăul ajunge la viteza maximă. Pentru a obține o tăietură netedă, reglați adâncimea de tăiere în așa fel încât să fie cu 3 mm mai marc decât grosimea lemnului.

Nu apăsați ferăstrăul pentru a-l forța să intre mai adânc – nu veți face decât să încetiniți lama, care trebuie să lucreze la viteză maximă pentru ca efectul să fie oprim. La terminarea tăierii, opriți lama și abia apoi îndepărtați-o de piesa tăiată.

Ferăstraiele electrice taie de dedesubt sau pe mișcarea ascendentă a lamei. Din această cauză, scândurile îmbrăcate în materiale dure trebuie așezate cu fața în jos; marcați această față cu un cuțit ascuțit și trasați o linie de ghidaj pe dosul scândurii, pentru a o urma cu ferăstrăul.

Ferăstrău circular Deși aceste ferăstraie sunt disponibile ca anexe ale bormașinii, este mai bine să folosiți unul cumpărat separat, care este mai puternic.

Folosiți ferăstrăul pentru tăieturi drepte în cherestea și în placaj. Capacitatea sa este însă limitată de adâncimea maximă a tăieturii – de regulă, 48 mm la un disc de 150 mm. Discurile pot fi reglate pentru a tăia la adâncimea maximă sau la una intermediară ori pentru a tăia la un unghi dat.

Există o gamă întreagă de discuri disponibile pentru ferăstraiele circulare: pentru tăieri obișnuite în cherestea și în placaj; pentru tăieri mai fine în curmezișul fibrei lemnului de esență tare sau moale; pentru tăieri brute in lungul fibrei; pentru tăieri foarte fine în orice lemn sau placaj; pentru tăierea materialelor abrazive, utilizate în cazul plăcilor aglomerate, unde liantul ar toci repede o lamă obișnuită; pentru tăierea cuprului, plumbului, alamei si a altor aliaje; în fine, pentru tăieturi în zidărie și în ceramică.

Ferăstrău cu pânză îngustă Mai adaptabil decât un ferăstrău circular, pe el se pot monta numeroase tipuri de pânze înguste pentru lemn, ipsos, metal, piele și cauciuc. Acest ferăstrău poate avea viteze variabile, un extractor de praf, un cap rotativ pentru tăierea curbelor, precum și o placă de bază pivotantă și retractilă.

Ferăstrău mecanic alternativ Cunoscută și sub numele de ferăstrău-spadă, această unealtă relativ nouă este, de fapt, un ferăstrău de mână acționat electric. El taie o gamă largă de materiale, începând cu crengile groase de copaci și terminând cu țevi de metal. Ferăstrăul trebuie ținut cu amândouă mâinile.

Lasă un răspuns