You are currently viewing Un mod simplu de a construi un loc de depozitare

Un mod simplu de a construi un loc de depozitare

Pentru a construi simplu și rapid un dulăpior, alegeți PLĂCI AGLOMERATE, finisate fie cu melamină albă sau imitând lemnul (PAL melaminat), fie cu FURNIR natural din lemn. Melamina albă nu arc nevoie de ornamente, însâ furnirul trebuie uneori lăcuit.

Când cumpărați plăci aglomerate, procurați-vă și un rulou de cant termocolant de aceeași culoare, pentru a finisa cu el toate marginile tăiate care sunt vizibile la exterior.

Optau pentru o lățime a dulăpiorului egală cu lățimea standard a unei plăci. în acest fel veți fi sigur că ușa dulăpiorului va avea de sus până jos aceeași lățime fără a o mai ajusta, chiar dacă va trebui să o tăiati la lungimea dorită.

Proiectați-vă dulăpiorul în așa fel încât ma­joritatea muchiilor tăiate să nu fie vizibile. în modelul ilustrat, doar muchiile de sus ale părților laterale necesită finisare cu cant termocoiant. Folosiți un ferăstrău de mână cu dinți mici pentru a executa tăieturile, asigurându-vâ câ toate unghiurile sunt drepte, fiindcă toate îmbinările vor fi vizibile.

În modelul din imagine, părțile laterale sunt tăiate la înălțimea pe care se dorește să o aibă dulăpiorul. filaturile de sus și de jos sunt însă tăiate la lățimea aleasă minus de 2 ori grosimea plăcii, astfel încât ele să poată fi montate între cele 2 laterale. Dacă doriti să puneți rafturi, acestea se taie astfel încât să fie cu încă 3 mm mai scurte, ca să intre pe supor­turile interioare pentru rafturi.

Părțile care alcătuiesc dulăpiorul pot fi îm­binate în mai multe feluri. Cel mai simplu este să folositi elemente de îmbinare din plas­tic, formate din 2 piese. Fiecare piesă a îmbi­nării este fixată pe câte o parte a dulăpiorului, după care un șurub strânge cele 2 părți. Siste­mul este ideal dacă dulăpiorul urmează a fi demontat la un moment dat.

O alternativă la această metodă este să folo­siți stihuri și adeziv PVA. îmbină­rile cu știfturi sunt solide și, spre deosebire de cele din plastic, nu blochează colțurile. Altă variantă ar fi să introduceți dibluri de zidărie din plastic sau dispozitive de fixare din nailon pentru plăci aglomerate, pe care să le strângeți cu șuruburi pentru lemn (care, folosite sin­gure, nu rămân fixate în plăcile aglomerate).

Pentru a ascunde capetele acestor șuruburi există capace speciale din plastic.

Vă puteți procura, de asemenea, suporturi din plastic pentru rafturi, care se montează în niște găuri înfundate, executate pe laturi. în peretele lateral se pot face mai multe șiruri verticale de găuri, pentru ca rafturile să se poată monta la înălțimi reglabile, în funcție de necesități. Rafturile se așază direct pe aceste suporturi.

Nu este nevoie de un spate pentru dulăpior dacă acesta urmează să fie montat pe un perete tapetat. Dacă însă este necesar un spate, fo­losiți o foaie de placaj subțire sau de carton presat, pe care o fixați cu ținte pentru placaj și o lipiți pe spatele ramei dulăpiorului.

Cel mai simplu, probabil și cel mai îngrijit, mod de a monta ușa este să acoperiți cu ea în­tregul cadru al dulăpiorului și să folosiți bala­male plane simple. Vă puteți orienta de ase­menea spre niște balamale articulate și ajusta­bile, speciale pentru dulapurile din PAL, care sunt ascunse înăuntrul dulăpiorului la închi­derea ușii. Respectați instrucțiunile de mon­tare ale producătorului.

Pentru a ține ușile bine închise, folositi un mic dispozitiv de închidere cu resort, din plas­tic, sau unul cu magneți. Pe față se poate mon­ta fie un buton decorativ, fie un mâne: din bandă metalică, ce va ajuta la deschiderea ușii.

Pentru a monta dulăpiorul în perete, folo­siți piese metalice de fixare pentru oglinzi, pe care le veți înșuruba ferm prin muchiile din spate ale părților laterale, la capătul de sus, iar apoi le veți fixa în zid cu dibluri și șuru­buri.

Lasă un răspuns